Mensen maken geschiedenis

47/50 Volvo's fotomodel : Brigitte Everaert

“Your Highness, in the name of all the workers of volvo Europa I beg you to accept these flowers.”

Twintiger
Brigitte Everaert was een prille twintiger, en ze werkte voor Wasserij der Vlaanderen. Haar man, Freddy Cantineau, was bij Volvo  beginnen werken toen de auto’s (en vrachtwagens) nog geassembleerd  werden in Alsemberg. Wat zou ze ervan denken om samen  met haar man bij Volvo te komen werken? Samen van en naar  het werk, bij dezelfde werkgever, die ook nog beter betaalde...  Lang moest Brigitte niet nadenken: ze maakte de overstap, en  werd monteur bij de eindafwerking. 

Brigitte was een opvallende verschijning, een jonge en knappe vrouw in een fabriek waar mannen nog altijd de plak zwaaiden.  Logisch dus dat ze opviel, en dat de productiechef Jef Mercelis  haar uitkoos om bij de opening van de fabriek Prins Bertil van Zweden een boeketje te overhandigen.

Vijftig jaar later
Fast forward naar 2015. Na lang zoeken zijn we Brigitte Everaert op het spoor gekomen. Haar man overleed in 2004, kort na zijn brugpensionering. Ze was net verhuisd naar een gerieflijk appartement. Als ze haar deur opentrekt is de gelijkenis frappant. Natuurlijk is ze vijftig jaar ouder, en het beehive-kapsel dat in de jaren zestig zo in was, heeft plaats gemaakt voor een frisse coupe garçon, maar de gelijkenis met de foto van toen is niet te ontkennen. Brigitte werkte bij Volvo van 1965 tot 1979. “De mooiste tijd beleefde ik in de Spuitfabriek,” zegt ze. “Ik moest koetswerken afplakken met bruin papier voor verfherstel. Ik weet het nog goed: zes armlengtes papier voor een vijfdeurs.”

De crisisjaren van 1979 waren niet zo fijn. Er waren veel spanningen  in de fabriek, en af en toe kreeg ze wel eens een opmerking dat vrouwen hier de jobs kwamen inpikken van de mannen. Uiteindelijk is ze ingegaan op een ontslagregeling. “Het ploegregime begon mij ook zwaar te vallen,” zei ze. “Je hebt een gezin, en dat werd steeds moeilijker om te combineren met het werk.” Brigitte was overgestapt naar de ploegen; haar man bleef in dagploeg. Na Volvo heeft Brigitte geen job meer opgenomen. Brigitte heeft een dochter, twee kleinkinderen en ondertussen ook twee achterkleinkinderen.

Opening
De opening, op 3 november 1965 herinnert ze zich nog zeer goed. “Mijnheer Mercelis [de productiedirecteur] was naar mij gekomen, en ik moest de prins een boeket bloemen overhandigen. Met daarbij een briefje met wat tekst die ik zorgvuldig van buiten moest leren. In het Engels. ”Weet ze nog wat daarop stond? Brigitte probeert, en gaandeweg komt het terug: “Your Highness, in the name of all the workers of Volvo Europa I beg you to accept these flowers. Of het volledig was, weet ik niet meer, maar het was zeker iets in die zin.”
Brigitte Everaert werd zo Volvo’s eerste poster girl en haar foto verscheen ook in de kranten. Later kwam er nog een fotosessie, waarin haar werd opgedragen om een rode bloes aan te trekken. “Ik had nooit gedacht dat mijn bazen zich zouden gaan bemoeien met wat ik aantrok,” lacht ze. Deze foto is echter verdwenen in de nevelen van de geschiedenis. Maar één ding weten we zeker: de geschiedenis van Volvo werd en wordt gemaakt door mensen. En Brigitte was daar één van.

1965-11-03inhuldiging2.jpg
Naar boven