Mensen maken geschiedenis

42/50 Model : Volvo V40

De veiligste auto, ook voor voetgangers

Met de Volvo V40 zijn we aan de laatste in de reeks gekomen - toch de laatste in het tijdsbestek tussen 1965 en 2015. Want het goede nieuws is dat ook de opvolger van dit model in Gent zal worden geproduceerd.

Op 6 maart 2012 werd de geheel nieuwe Volvo V40 onthuld op de Genève Motor Show in het voorjaar van 2012. Het was de opvolger van zowel de S40 als de V50. (De tweedeurs C30 ging uit ptoductie zonder een directe opvolger.) Het is een middenklasse hatchback die terecht kwam in een zeer concurrentieel segment, en die het moest opnemen tegen de de BMW 1-serie, de Audi A3 en de Mercedes-Benz A-klasse.

Cross Country
Begin 2013 kreeg de V40 er een Cross Country-variant bij. De Volvo V40 Cross Country staat 40 millimeter hoger op de wielen en ziet er wat stoerder uit. De naamgeving duidt erop dat het geen echte SUV is, want vanaf nu is de aanduiding ‘XC’ voor het serienummer voorbehouden voor auto’s met een onderscheiden koetswerkvariant (vergelijk dit met XC60 en S60 Cross Country).
Aan de zijkant zitten kunststof skirts en de achterkant valt op door een zogenaamde ‘skid plate’ met daarin de inscriptie “Cross Country”.

Voetganger-airbag
De Volvo V40 is de eerste auto die een voetgangersairbag aan boord kreeg. Bij een aanrijding klapt de motorkap een stuk open, waardoor de airbag voor de voorruit en de A-stijlen komt. Op deze manier wordt het letselgevaar voor de voetganger behoorlijk verminderd. Bovendien wordt een deel van de impact geabsorbeerd door de motorkap die naar omhoog komt, waardoor er meer ruimte komt tussen de onfortuinlijke voetganger en het motorblok.

Vanaf modeljaar 2016 is de Volvo V40 beschikbaar met de viercilindermotoren uit de Drive-E-familie. Schakelen gebeurt middels een automaat met zes of acht versnellingen, of een zestraps manuele bak. Wie voor de automaat kiest, heeft de optie om ‘paddles’ te krijgen om te schakelen aan het stuur.
Het vermogen varieert van 245 pk (T5), 190 pk (T4), 152 pk (T3) of 122 pk (T2). In de dieselversies zijn de vermogens 190 pk (D4), 150 pk (D3) en 120 pk (D2). In deze laatste variant bedraagt de CO2-uitstoot amper 82 g/km, dankzij een verbruik van 3,2 liter/100 km.

Naast de Pedestrian and Cyclist Detection with Full Auto Brake kan de Volvo V40 uitgerust worden met een pak veiligheidsopties, zoals Park Assist Pilot, Lane Keeping Aid, Blind Spot Information System, Cross Traffic Alert, Road Sign Information, Active High Beam, Adaptive Cruise Control & Distance Alert, City Safety, en Driver Alert Control

De Volvo V40 en V40 Cross Country zijn gebaseerd op de compacte architectuur (C1) van Ford. De opvolgers in dit gamma, waar ook een nieuw model wordt aan toegevoegd, worden momenteel ontwikkeld. Het platform is CMA (Compact Modular Architecture) en wordt volledig in-huis ontwikkeld in Göteborg.

Naar boven