Mensen maken geschiedenis

41/50 Mensen bij elkaar brengen

‘Volvo Europa’ was amper opgericht, of er werden al voetbalmatchen ingericht tussen verschillende afdelingen, maar ook tegen clubs van andere bedrijven.

In 1978 werd de Vriendenkring een officiële vzw: “Vriendenkring van het personeel van de NV Volvo Europa.” Zo verscheen het in het staatsblad.

Destijds waren er veel minder sportvoorzieningen, dus was het een logische stap om sportieve of vrijetijdsevenementen te organiseren met de collega’s. De leden betaalden lidgeld, en het bedrijf zorgde voor de infrastructuur, en huurde bijvoorbeeld een sportzaal af.
In 2001 werd, door de overname van Volvo Cars door Ford Motor Company, een splitsing doorgevoerd - Volvo Cars en Volvo Trucks kregen hun eigen vriendenkring.
Jean-Paul Callewaert is al een kwarteeuw voorzitter van de Vriendenkring. “In de sport is iedereen gelijk,” zegt hij. “Het maakt niet wat voor werk je doet, of welke functie je beleedt, als je dezelfde sport beoefent begrijp je elkaar beter.”  Er zijn 18 clubs met in totaal een 800-tal leden.

Jean-Paul moet toegeven: “Bijna al mijn vrije tijd gaat naar de Vriendenkring. Ik zet me in, voor het eigen plezier, voor het sociaal contact, maar nog meer voor het plezier om andere mensen samen te brengen. Het is hard werken, met bescheiden middelen, maar als je ziet hoezeer de mensen opgaan in de beoefening van hun sport, en vriendschappelijk omgaan met elkaar, besef ik dat alle inspanning dat waard zijn.”

Hoewel de tijden veranderen, en mensen hun bedrijf niet meer nodig hebben om aan sport te doen, blijven de doelstellingen onveranderd. “Al die jaren is de betrachting van de Vriendenkring dezelfde gebleven,” zegt Jean-Paul Callewaert: “Mensen bij elkaar brengen. Wie zich nu bij de Vriendenkring aansluit, engageert zich, om samen iets te doen. Dat zorgt voor raakvlakken tussen collega’s die elkaar beter leren kennen.”
De jaarlijkse Sportdag is ondertussen uitgegroeid tot een grote manifestatie, die traditiegetrouw afgesloten wordt met een barbecue. “En dat alles tegen zéér democratische prijzen,” aldus Jean-Paul.

Naar boven