Mensen maken geschiedenis

36/50 Binnen - Buiten

Sommige mensen zijn al zo lang verbonden met Volvo, dat we hen als deel van ons beschouwen. Strikt genomen zijn ze echter leveranciers van diensten. Ook zij waren er bij om met Volvo geschiedenis te schrijven.

Gezond tot en met
Lena Pauwels werkt al sinds 1999 voor de Medische Dienst, maar in 2007 werd deze activiteit uitbesteed, eerst aan Mensura en later, in 2011, aan Securex. “Ik ben dus al twee keer uitbesteed,” lacht Lena, maar voor haar maakt het geen verschil uit: “Ik voel me nog altijd één met Volvo!” Securex staat, met o.a. drie dokters en een ploeg verpleegkundigen in voor ongeveer 7500 verzorgingen per jaar. Maar de laatste jaren ligt de klemtoon meer en meer op preventie en het stimuleren van een gezonde levensstijl.

In veilige handen
Dirk Mortier heeft al een lange staat van dienst bij Volvo, maar eigenlijk werkt hij voor G4S, onze bewakingsfirma. Met meer dan veertig zijn ze, om dag in, dag uit, werk- en feestdagen en weekends, ervoor te zorgen dat alleen binnenkomt die hier binnen moet zijn, en dat wie er binnen is, hier ook veilig is. Dirk (geboren in 1956) kwam hier werken in 1979. “Ik werk voor een externe firma, maar zag hier zoveel mensen, en zoveel modellen, komen en gaan, dat ik me toch één voel met Volvo.”
Dirk had een passie voor voetballen, en hij kon zo goed met de bal omgaan, dat men hem vergeleek met Bobby Charlton. Maar werken voor Volvo, bij de bewakingsfirma, dat beviel hem ook zeer. Eind dit jaar gaat Dirk met pensioen.

Coor houdt het netjes
Ben je soms verwonderd dat de fabriek, de kantoren en de terreinen elke dag weer schoongemaakt worden? Dat de toiletten netjes gehouden worden? Dat doen de mannen en vrouwen van Coor, dag in, en dag uit - en ook in het weekend.
Luk De Maegt kwam bij Volvo schoonmaken als jobstudent in 1985, en deze job liet hem niet los. Eerst bij Weisspunkt, en sinds 2003 voor Coor. Als er hoog bezoek komt, wordt het extra spannend om alles te laten blinken - en om er het hoofd koel bij te houden. Soms wordt het hem wel eens te veel, bijvoorbeeld als zijn medewerkers steeds opnieuw peukjes moet opruimen in de rookhoeken. Maar Luk is een blij man: na een sensibilseringscampagne is er veel, héél veel verbeterd!

Vullen maar!
Er word nogal wat vervoerd, in onze industrietak, en een belangrijk deel van het transport gebeurt per schip. DFDS Seaways baat o.a. de RoRo lijndienst uit tussen Göteborg en Gent met zes afvaarten per week. Deze dienst startte in Antwerpen maar kwam eind jaren 60 naar Gent in de Voorhaven. “Toen het Sifferdok in gebruik werd genomen, baatte Volvo Transport de terminal uit, sinds 1973 onder de operationele leiding van mijn vader, Frans,” zegt Raf De Wit. “Ikzelf ben hier in 1985 ook begonnen.” In 1992 verhuisde de terminal naar het Noorddok – enkel de treinactiviteiten (containers van Olfström) zijn op het Sifferdok gebleven. In 1996 verhuisde de terminal naar de de huidige locatie op het Mercatordok (na de reconversie van het Petroliumdok). Sinds medio 2012 is de exploitatie van de terminal overgenomen van Volvo Logistics door DFDS Seaways, Raf De Wit is nog altijd Terminal Manager voor alle Gentse havengebonden activiteiten (Mercatordok MultiModal Terminal, Sifferok en Tower).

Help - mijn PC loopt vast!
Help! Mijn PC loopt vast! Mijn rapport is verdwenen! Ik zie mijn bestandsmap niet meer! Klinkt dit vertrouwd? Dan heb je zeker al kennisgemaakt met onze IT Helpdesk. Lange tijd hoorden ze ‘gewoon’ bij de IT-afdeling, tot ze in 2009 onderdak kregen bij Fujitsi Siemens, en daarna, sinds 2014, bij Tech Mahindra. Maar binnen of buiten, iedereen die met een computer werkt, weet tot wat Marianne Claeyssens en haar collega’s waard zijn. Want bellen naar een helpdesk, dat lukt wel in sommige gevallen, maar de persoonlijke ondersteuning van onze Helpdesk, van mensen die ons zo vertrouwd zijn, is van onschatbare waarde. 
 
Inpakken en wegwezen!
Een groot bedrijf zoals het onze blijft nooit bij de pakken zitten. Zouden er collega’s zijn die altijd in hetzelfde bureau zijn blijven zitten? Nee dus, en dat betekent dat er bijna continue in- en uitgepakt wordt. Luc Stepman en Kurt Balleine zeulen hier al jarenlang met verhuisdozen en kantoormeubilair. Als er personeelsvergaderingen zijn, plaatsen zij de stoelen. Wanneer de archieven opgeruimd worden, zijn zij er ook bij. Luc, ook bijgenaamd ‘de groten’ (hij is net geen twee meter) werkt hier al van 1994; zijn collega Kurt van 1997. Ze hebben het bedrijf zien veranderen, en ze kennen er alle hoekjes van.
Aanvankelijk werkten zij voor Schollaert Verhuizingen; sinds kort behoren Luc en Kurt tot Coor.

  • Dirk MortierDirk Mortier
  • Luk De Maegt (rechts) en een van zijn medewerkersLuk De Maegt (rechts) en een van zijn medewerkers
  • Raf De WitRaf De Wit
  • Marianne ClaeyssensMarianne Claeyssens
  • Kurt Balleine en Luc StepmanKurt Balleine en Luc Stepman
Naar boven