Mensen maken geschiedenis

29/50 De Volvo 850

De Volvo 850 is geproduceerd tussen 1991 en 1997 en is nog steeds populair dankzij het tijdloze design en de duurzaamheid.  
 
Er rijden nog veel Volvo 850’s op de weg, vele met astronomische kilometerstanden.
Enkele zijn al voorbij de 750.000 km.

Midden jaren 80 wou Volvo een meer dynamische auto ontwikkelen, gericht op een jonger publiek. Uiteindelijk kwam de Volvo 850 uit de bus, onder leiding van projectleider Peter Augustsson. De auto moest een ruime familieauto worden met moderne rijeigenschappen en met veel aandacht voor de veiligheid.
De Volvo 850 beschikt ondanks zijn hoekige lijnen over een goede aerodynamica. De estate-versie heeft lange, verticale achterlichten die de volledige D-stijl bedekken, onder meer voor betere zichtbaarheid. Dit werd achteraf overgenomen door andere autofabrikanten, onder andere door Renault, waarmee Volvo in 1993 wou fusioneren. De vertikale achterlichten zijn nog altijd prominent aanwezig - zij het onder gewijzigde vorm - op Volvo’s huidige vijfdeursmodellen.

De 850 heeft een dwarsgeplaatste vijfcilindermotor met een inhoud van 2,0 tot 2,5 liter, met 10 of 20 kleppen, al dan niet voorzien van een turbo. Het vermogen van de diverse benzine-varianten loopt uiteen van 126 tot 250 pk.
Volvo was toen nog niet de dieselspecialist die het nu is; voor de dieselversie werd een beroep gedaan op een door Volkswagen ontwikkelde vijfcilinder-TDI-motor met een inhoud van 2,5 liter en 140 pk. 
  
Revolutionair was de relatief kleine versnellingsbak, die naast de motor tussen de voorwielen is geplaatst.
Met de 850 lanceerde Volvo enkele belangrijke vernieuwingen. Het introduceerde voor het eerst een erg soepele, dwarsgeplaatste vijfcilindermotor met vier kleppen per cilinder, een uitgekiend systeem voor bescherming tegen zijdelingse botsingen (Side Impact Protection System), een Delta-link achteras, en de zichzelf in de hoogte aanpassende veiligheidsgordel.

Om de auto te promoten en het sportieve karakter te benadrukken heeft Volvo ook enkele 850’s geprepareerd voor het British Touring Car Championship. Veel ophef maakte Volvo met de 850 Estate, met de Nederlandse piloot Jan Lammers.

De motoren die Volvo lanceerde met de 850 hebben het merk grote diensten bewezen tot 2014, toen ze werden vervangen door een nieuwe generatie viercilindermotoren van Volvo’s Environmental Architecture.

850-racing2.jpg
Naar boven