Mensen maken geschiedenis

16/50 Amazon herrijst uit de dood

De jonge carrossiers zijn enthousiast. “Als je zo hard aan een oldtimer werkt, dan merk je wel dat dit kwaliteit is,” zegt Kjell Wulleput. Kjell werkt in een carrosseriebedrijf en studeert deeltijds aan het HTI Sint-Antonius in Gent. Met enkele medestudenten nemen ze een verwaarloosde Volvo Amazon onder handen, bouwjaar 1968, gemaakt in Göteborg, niet in Gent. Het gaat om een Amazon 121, een type dat zowel in Zweden als in Gent gebouwd werd.

De auto is in behoorlijk slechte staat, maar dat vindt leerkracht Luc De Smedt net zo uitdagend. “Zo leer je het vak het best,” zegt hij.
De auto werd aangekocht door de mensen die een film over Gent maken, Ghent in Motion. “Volvo is prominent aanwezig in Gent,” zegt Michael Tiger van Ghent in Motion, “en het leek me een leuk idee om Volvo in de film te brengen aan de hand van deze oude Amazon, die door deze jonge leerlingen wordt hersteld.”
 

20141127-mg3783.jpg

Deze auto is wel een serieuze uitdaging. Reserve-onderdelen zijn niet alleen moeilijk te vinden, als je ze op de kop kunt tikken, zijn ze doorgaans ook erg duur. “Daarom proberen we zoveel mogelijk te herstellen,” zegt de leerkracht.

Normaal begint men bij een dergelijke restauratie met de onderkant van het koetswerk. “Ik heb de auto onderaan gezien,” zegt Kjell. “Geloof me – het ziet er niet goed uit. Maar voor de film beginnen we eerst met de esthetische restauratie, onder tijdsdruk.”

Leerkracht Luc beaamt dat: “We werken met drie klassen aan deze auto, waaronder één die deeltijds leert. Binnenkort zal de auto er mooi uitzien. De externe koetswerkdelen worden uitgeblutst en geplamuurd en geschuurd. Daarna gaan we de auto spuiten, we weten nog niet in welke kleur. De oorspronkelijke kleur is beige, maar Ghent in Motion zal voor een ander kleurtje kiezen. En daarna mogen alle studenten er hun naam op schrijven.”

In februari hadden de studenten de klus geklaard, en kwamen ze hun werk vol trots tonen in Volvo Car Gent. Uiteindelijk is de Amazon fel-blauw geworden, en hij ziet er schitterend uit.

Maar daar stoppen de ambities van Michael Tiger niet – hij droomt ervan om de auto een elektrische motor te geven, met batterijen in de koffer. “Is dat geen mooie, ecologische gedachte?” vraagt hij. Niets gaat verloren, en een auto die bijna vijftig jaar oud is, krijgt een nieuw leven.”

20150212-image1.jpg
Naar boven