Mensen maken geschiedenis

5/50 Freddy Van Malderghem

Freddy Van Malderghem kwam in dienst bij Volvo toen er nog niet veel robots waren. De productie was net uit een diep dal aan het klimmen, en de vooruitzichten waren positief. Er was een nieuw model in aantocht, de Volvo 740, en Freddy zou die later kopen. Want Volvo, zo wist hij, stond voor veiligheid, en Freddy wou het beste voor zichzelf en voor zijn toekomstig gezin.

“Ik heb de fabriek zien groeien,” zegt Freddy. “Toen ik in dienst kwam, was de tweede ploeg opnieuw ingevoerd. Nog later, in 2004, ging ik over naar de vaste nachtploeg. Dat was toen we in Gent de productie overnamen van de fabriek in Nederland.”

Op één van de laatste dagen van 1994 raakte Freddy betrokken bij een zwaar verkeersongeval op de E17. In de Volvo 740 zaten, naast Freddy, zijn schoonbroer, diens dochter, zijn schoonouders en zijn vier kinderen; drie ervan in de laadruimte op de daarvoor voorziene kinderzitjes. Het regende hard, en er waren zware windstoten. Toen Freddy moest uitwijken voor een vrachtwagen, kwam hij in een plas terecht. Aquaplaning dus, glijden op water. De auto raakte van de weg, draaide om zijn as en crashte achterwaarts in de zijberm. Wat er toen gebeurde, wil Freddy niet meer meemaken - zoeken naar je familie, naar je kinderen, en nagaan of ze nog leven of niet. Het liep goed af, en niemand raakte zwaargewond.

Freddy: “Als bij wonder, zegt men dan vaak, maar ik weet beter: dankzij Volvo. Sinds die dag besef ik dat ik de veiligste auto ter wereld in elkaar monteer.”

Freddy Van Malderghem
Geboren: 1961
In dienst:1982
Personeelsnummer: 1398

Naar boven