Mensen maken geschiedenis

38/50 Rony Van Overmeire

De Spuitfabriek van Volvo Car Gent is wereldtop. Als we vragen aan machineoperator Rony Van Overmeire hoe dat komt, zegt hij: “Omdat de mensen zo betrokken zijn.”
Zelf is hij een mooi voorbeeld van die betrokkenheid – samen met zijn collega’s houdt hij de spuitautomaten en robots in de gaten, en zorgt hij ervoor dat ze perfect functioneren. Rony: “Dat houdt in dat we regelmatig in vraag stellen wat we doen. Zo stoppen we de topcoatlijn na zestig koetswerken om de deuropeners te reinigen. Logisch, zou je denken, want die verontreinigingen kunnen leiden tot verflopers, en dus tot slechte kwaliteit. Maar we stelden ons de vraag waarom die vervuiling optreedt. En of we dit niet kunnen verminderen of uitsluiten.”
Toen ging Rony aan de slag, en werden de spuitkoppen anders afgesteld, zodat de spuithoek verengde. Gevolg: veel minder vervuiling, zodat een schoonmaakbeurt maar nodig is om de 120 koetswerken! Op jaarbasis betekent dat een theoretische verhoging van de capaciteit met 30.000 koetswerken. “Dat is bijna een tiende van onze capaciteit,” zegt Rony. Niet dat we die capaciteit nodig hebben, maar nu kunnen we de lijnsnelheid verlagen zodat de installaties minder onderhevig zijn aan slijtage. Terwijl de kwaliteit op hetzelfde torenhoge peil blijft. Waarom houdt dit Rony zo bezig? “Niemand heeft er baat bij als we niet efficiënt werken,” meent hij. “De operatoren niet, het bedrijf niet, en de klanten niet.” Maar voor Rony geeft het vooral een heel grote voldoening om te zoeken naar kleine verbeteringen die grote, positieve gevolgen hebben. En weten dat hij daaraan heeft meegeholpen.

Rony Van Overmeire
Geboren: 1963
In dienst: 1983
Personeelsnummer: 1754

Naar boven