Mensen maken geschiedenis

32/50 Alex Van De Weghe

Liefde kent geen grenzen. Alex Van de Weghe - Volvo-medewerker van vader op zoon - weet er alles van. In 2013 ging hij naar Chengdu om zijn Chinese collega’s de finesses van kwaliteitszorg en herstelwerk bij te brengen, en werd er verliefd op een Lei Min. “Ik was al een groot liefhebber van de Chinese cultuur,” zegt Alex. “Ik deed wat kyucho, een Chinese gevechtsport, en tai chi. Dus was ik zeer enthousiast toen ik naar Chengdu mocht, met een fijne groep van collega’s.” En zoals dat gaat, met deze collega’s wordt er wel eens een stapje in de wereld gezet na een volle dagtaak. En bij zo’n stapje liep Alex Lei Min tegen het lijf. Ze kwamen in contact, en gebruikten vooral vertaalde sms-berichtjes om elkaar beter te leren kennen. “Ondertussen spreekt Lei Min al goed Engels, zodat de communicatie al een stuk vlotter gaat.”
Zo vlot zelfs dat ze deze zomer willen trouwen. “Als we alle papierwerk tenminste in orde krijgen,” zegt Alex. Maar dat ziet er wel goed uit. Na het huwelijk zal Lei Min hopelijk naar België kunnen komen, maar uiteindelijk hoopt Alex de stap te kunnen zetten naar China.
“Chengdu is een fantastische stad, en China is een prachtig land. Wat me daar vooral aantrekt, is dat China behouden heeft wat hij al erg lang verloren hebben - leven in een gemeenschap. Men eet bijvoorbeeld weinig thuis, men gaat buitenshuis eten in groep, en dat is een leuk sociaal gebeuren.” Als Alex in China is, leeft hij als een Chinees, en de mensen die hij er kent, noemen hem een Belg, maar ook een Chinees. En Alex beschouwt dat als een groot compliment.

 

Alex Van De Weghe
Geboren: 1969
In dienst: 1991
Personeelsnummer: 2143

Naar boven