Mensen maken geschiedenis

24/50 Benjamin Van Landuyt

Toen Volvo in 1965 neerstreek in Gent, ontstond hier een unieke culturele mix van Zweden en Belgen. De internationalisering van Volvo Cars ging nog een stap verder, toen het bedrijf in 2010 werd overgenomen door het Chinese Zhejiang Geely Holding. Vlaanderen zendt zijn zonen en dochters uit, en Benjamin Van Landuyt is zo’n een ‘ex-pat’, die in 2011 een stapje in de wereld zette door een opdracht op zich te nemen in de fabriek in Chengdu, China. Hij is terug in Gent sinds 2013, maar ondertussen dient er zich al een nieuwe tocht aan, nu naar Göteborg. “Ik ken geen enkel bedrijf dat zo mensgericht werkt,” zegt Benjamin. “Waar je ook bent, er is een unieke bedrijfscultuur, die haar oorsprong vindt in de Zweedse cultuur. Mensen maken het verschil, en dit is méér dan zomaar een slogan.”
Naar het buitenland gaan vergt zeker enkele offers - Benjamins vrouw moet nu haar job opgeven - maar het biedt ook een enorme verrijking. “Na enkele jaren China kom je als een ander persoon terug,” zegt Benjamin. “Je hebt diepere inzichten, en je beseft het belang van het respecteren van een andere cultuur. Dat laatste is niet altijd gemakkelijk, en het sleutelwoord in China is: geduld. Maar ook Zweden is anders, met een andere vorm van leiderschap.”
Volgens Benjamin zijn Vlamingen ideale bruggenbouwers, en zie ja daarom ook zoveel landgenoten in China en in Zweden. “We zijn een klein land, en als we twee uur rijden komen we in een compleet verschillende cultuur. We passen ons gemakkelijker aan, en hebben automatisch respect voor andere culturen.”

Benjamin Van Landuyt
Geboren: 1975
In dienst: 2000
Personeelsnummer: 8649

Naar boven