Mensen maken geschiedenis

19/50 Jos Borremans

“Toen ik bij Volvo begon te werken, had ik niet de minste belangstelling voor auto’s,” bekent Jos Borremans van Human Resources. “Waar mijn interesse naar uitging, als ontwikkelingspsycholoog, zijn de mensen die deze auto’s bouwen.” Het kernwoord bij Jos is: ontwikkelen. “Mensen hebben veel in zich, het is aan ons om dat potentieel aan bod te laten komen,” zegt Jos. “Dat geeft uiteindelijk de meeste arbeidsvoldoening: weten dat je iets bijdraagt.”
Jos gebruikt graag het beeld van de middeleeuwse steenkapper. Als je aan de ene vraagt wat hij doet, is het antwoord soms: “Ik kap stenen”. Maar een ander zegt dan: “Ik bouw een kathedraal.”
Jos is van oordeel dat we goed voor onze medewerkers moeten zorgen, maar dat wil niet zeggen dat we hen moeten pamperen. “Integendeel,” vindt Jos. “We moeten mensen prikkelen en uitdagen, en hen tonen waarom Volvo ze nodig heeft. We merken dat, als we mensen meer verantwoordelijkheid geven, de inzet stijgt, samen met de voldoening. Het zit in elk van ons, dat we willen bijdragen.”
Jos illustreert dit met de informatiesessies voor operatoren die interesse hebben om teambegeleider te worden. De belangstelling was overrompelend. “Er hing iets in de lucht van ‘eindelijk krijgen we de kans om te tonen waar we naartoe willen’. Daar gaat een ernorme positieve energie vanuit."
Vanuit zijn functie kan en moet Jos blijven dromen, in de zin van: nadenken hoe we onze medewerkers steeds verder kunnen ontwikkelen, en hoe we hun inzet kunnen aanwenden om Volvo verder te laten groeien. Als één grote gemeenschap.

Jos Borremans
Geboren: 1957
In dienst: 1987
Personeelsnummer: 51962

Naar boven