Mensen maken geschiedenis

10/50 Ad Jansen

Ad Jansen is een Zeeuwsch-Vlaming die al lang in België woont en werkt, maar als het op schaatsen aankomt, is hij een rasechte Nederlander. Dus elke winter, als de temperaturen omlaag duiken, en de dikte van het ijs gemeten wordt, houdt hij het weerbericht in de gaten, en hoopt hij vurig dat er nog maar eens een Elfstedentocht kan georganiseerd worden. De eerste schaatstocht vond plaats in 1909, de laatste - en vijftiende - in 1997. Gemiddeld vindt de Elfstedentocht om de zeven jaar plaats, dus Ad heeft - statistisch gezien - een reden om te dromen.
De ‘Tocht der Tochten’ is een epische strijd tegen jezelf, tegen de koude, tegen de wind en tegen de vermoeidheid, maar Ad doet het vooral voor de kameraadschap en de sfeer. “Ik schaatste in het hoge noorden, in Zweden en Finland, en in Oostenrijk, maar het leukste is nog altijd schaatsen met de mensen van de club van Yeti in Eeklo.”
Ad Jansen is de strenge scherprechter, en beoordeelt Volvo’s topkwaliteit. Hij beseft dat kwaliteit de resultante is van heel veel inspanningen. “Schaatsen,” zegt Ad, “vergt ook veel voorbereiding en toewijding, en ook een portie dromen. Maar het is heerlijk om over het ijs te glijden, je voelt je één met de natuur maar ook met je medeschaatsers. In die zin voel ik perfect mee met een vroegere slogan van Volvo: Het leven is beter als je het samen beleeft met anderen. Op het einde van de dag, wat ervoor zorgt dat je tevreden naar huis gaat, is het gevoel dat je iets verwezenlijkt, en dat je een bijdrage levert om van Volvo een topmerk te maken. Wat ook telt, is, net als in het schaatsen, dat je een doel bereikt met je collega’s.”

Ad Jansen
Geboren: 1957
In dienst: 1982
Personeelsnummer: 51416

Naar boven